Churros

Farsangi idő alatt gondoltam egy fánk receptet kellene megosztanom veletek. Viszont egy nem mindennapi fánkra esett a választásom.Churros egy spanyol édesség. A tésztája miatt mondanám fánknak, mivel nagyon hasonlít a képviselőfánkéhoz. Fánk tészta fahéjba fogatva. Argentínában megtöltik, Madridban csokiba mártják. Én ezt a verziót hoztam nektek. Főként téli időszakban fogyasztják. Egyszerű, de nagyszerű recept, amihez a egy habzsák elengedhetetlen.
Hozzávalók
- 15 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 2 teáskanál cukor
- 2,5 dl víz
- 2 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- étolaj a sütéshez
Hempergetéshez:
- 10 dkg cukor
- 1,5 teáskanál őrölt fahéj
Csokiöntethez:
- 3 dl tej
- fél rúd fahéj
- 4 dkg cukor
- 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 dkg liszt
- A vajat lábasban felolvasztjuk, hozzá adjuk a lisztet, a két fajta cukrot, a vizet és a sót. Közepes lángon folyamatos keveréssel főzzük addig, amíg el nem válik az edény falától.
- Húzzuk le a tűzről és a tojásokat egyenként adjuk a tésztához, jól eldolgozzuk.
- Várunk pár percet, hogy egy picit kihűljön. A masszát csillagcsöves nyomózsákba tesszük.
- Felforrósított olajba kb. 10 cm-es csíkokat nyomunk. Érdemes ollót használni, hogy el tudjuk vágni a tésztát a kívánt hosszúságnál. Vigyázzunk a forró olajjal!!!! Bő olajban kb 3-4 perc alatt kisütjük őket, csak arra kell figyelni, hogy ne ragadjanak össze.
- Papírtörlőn csepegtetjük le. Forrón beleforgatjuk a fahéjas cukorba.
- Az öntethez a tejet a cukorral felforraljuk.
- Levesszük a tűzről és belekeverjük a kakaóporos lisztes keverékünket.
- Gyenge tűzön sűrűbbre főzzük. Forrón tálaljuk!
Jó étvágyat hozzá!


