Falafel házi pitába töltve

Mostanában nem igazán vágyódtam a hús iránt. Így próbáltam egy kicsit más irányba vinni az étkezésünket. Ekkor jött velem szembe egy netes felületen az arab konyha. Mi lenne a válaszotok, ha azt kérdezném, mondj egy ételt az arab konyhából?! Nekem automatikusan a falafel jutott eszembe. Manapság igazi street food ( utcai "kaja") lett belőle. Izraelben nemzeti ételnek tartják. Eredetileg csicseriborsóból készül, de lehet helyettesíteni lóbabbal, sárgaborsóval. Én házi pitát készíttettem hozzá. Sok zöldséggel igazán finomra sikerült. Ha tehetitek próbáljátok ki. Nem szép, de finom!

Hozzávalók

  • 250 g száraz csicseriborsó

  • 2 fej sonkahagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • friss petrezselyem

  • csipet őrölt koriander

  • 1 db szegfűszeg

  • 2 szem kardamon magjai

  • csipet frissen őrölt bors

  • ½ teáskanál köménymag

  • 1 evőkanál szezámmag

  • 1 késhegynyi cayenne bors

  • ½ teáskanál sütőpor

  • 1 ½ evőkanál liszt

  • 3 evőkanál víz

Hozzávalók a pitához

  • 600 g sima liszt

  • 160 g kéz meleg tej

  • 35 g élesztő

  • 230 g langyos víz

  • 40 g olívaolaj

  • pici cukor

  • sok-sok zöldség az ízlésünk szerint (nekem uborka, lila hagyma, paradicsom, paprika volt benne)
  1. Egy éjszakára beáztatjuk a száraz csicseriborsót.
  2. Másnap lecsepegtetjük, egy tálba öntjük.A fűszereket mozsárban összetörjük.
  3. A csicseriborsót aprítógépben összetörjük, vagy ledaráljuk. Mehetnek hozzá a tört fűszerek is, a hagyma és a fokhagyma is. Jól összedolgozzuk, amíg masszává nem áll össze.
  4. Egy keverőtálba borítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet a sütőport, a szezámmagot és a vizet.
  5. Kézzel jól összedolgozzuk. Lefedjük a tálat és legalább egy órára hűtőbe tesszük. Ekkor áll össze, minél tovább áll a hűtőben, annál jobban összeáll a massza.
  6. Nedves kézzel kisebb golyókat formázunk belőle, alaposan gyúrjuk meg őket, hogy ne essenek szét.
  7. Forró olajban sütjük ki. Óvatosan, ne tegyünk sokat belőle egyszerre az olajba, ne hűtse vissza az olajat.
  8. Pitába töltjük, sok zöldséggel. Én késztettem hozzá egy kis tejfölös, fokhagymás szószt is.

A pita készítése

  1. A tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral.
  2. A lisztet a sót összekeverem, amikor felfutott az élesztő hozzáadom a liszthez. és elkezdjük kidolgozni. Én konyhai robotgéppel csináltam, igazán nem sok idő, mire átdolgozza. Amikor már majdnem jó hozzáadjuk az olajat is, azzal még párszor átkeveri. Lisztezett felületre borítottam és még ott is átgyúrtam, amíg csodás hólyagok nem jelentek meg a felületén.
  3. Letakarjuk és kétszeresére kelesztjük.
  4. Amikor már megkelt, elfelezzük és mindkét részből 6-6 kis cipót formálunk. Így 12 kis cipónk lesz.
  5. Ezeket is letakarjuk és újabb 30 percig pihentetjük, hogy az élesztő újra dolgozni kezdjen.
  6. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A sütőrácsot bevonjuk sütőpapírral, hogy ne tepsin sütjük a pitát, hanem magán a rácson. Ha a sütőnkön van légkeverés funkció kapcsoljuk hozzá az is.
  7. Amikor már meleg a sütő és letelt a 30 perc a cipóinkat sodrófával kb 14cm-es kis korongokká nyújtjuk. És ráhelyezzük a rácsra 15 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat hozzá!


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el