Königsberger Klopse, avagy a porosz húsgombóc

Gondoltam egy újabb német receptet hozok nektek. Férjem vezetett bele a német gasztronómiába, és nem győzök elég hálás lenni érte, hisz nagyon ízletes és különleges fogásokat tanultam meg tőle. A mostani recept Kelet- Poroszországból származó étel, ami valójában egy főtt húsgombóc, fehér mártással és kapribogyóval. Az alapja a darált hús, de vannak akik apróra vágott szardellát is adnak hozzá, nálunk ez kizárt, mert férjem nem szereti a halat. Tradicionális és nagyon kedvelt étel, remélem a ti tetszéseteket is elnyeri.
Hozzávalók
- 500 g darált hús (lehet sértés, lehet fele-fele sertés és marha)
- 1 nagyobb hagyma
- 1 száraz zsemle
- 1 tojás
- 50 g vaj
- 60 g liszt
- 350 ml főzőtejszín
- 1 üveg kapribogyó
- fél citrom
- 2 dl fehér bor
- só, bor
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem
- 3/4 l alaplé
- 5 dl tej
- Áztassuk a zsemlét kb 20 percig tejbe, nyomjuk ki a felesleget belőle. Meghámozott a hagymát, apróra vágjuk és az olajon picit megdinszteljük.
- Egy tálba halmozzuk a darált húst, a dinsztelt hagymát, az áztatott zsemlét, az apróra vágott petrezselymet és a tojást. Sózzuk és borsozzuk. Jól összegyúrjuk és kis gombócokat formálunk.
- Az alaplét felforraljuk bele tesszük a gombócokat és kb 15 percig főzzük benne őket, majd kiszedjük egy tálba.
- A vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet és fehér rántást készítünk belőle. Kiveszünk az alapléből és csomómentesre keverjük vele a rántásunkat. Az alaplét felöntjük a főzőtejszínnel, hozzáadjuk a kapribogyót, a cukrot, a bort, a citrom levet és a rántást. Csomó mentesre keverjük és hagyjuk főni kb 10 percig. Édeskésen savanykás ízt kell kapnunk.
- Visszatesszük a gombócokat a mártásba. Nem forraljuk tovább, csak melegen tartjuk tálalásig.
- Tradicionálisan sós főtt krumplival és céklával tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!


