Narancsos csirke

Mostanában egyre többet kísérletezek receptekkel a kínai konyhából. Mivel régebben nem szerettem a szójaszószt, sőt még az illatát sem, így ez a konyha kimaradt mindig, de mostanában nem tudok vele leállni. Vajon tényleg igaz, hogy változik pár évente az ízlésünk...?! Szóval mikor olvastam ezt a receptet eldöntöttem meg is csinálom. Csak jó dolgok voltak benne, csirkemell, narancs, csupa-csupa finomság. Ugye ezt eddig is tudtam, hogy sok gyümölcs nagyon is illik a husikhoz, de naranccsal még nem készítettem húst. És ez valami ízkavalkád, a narancstól savanykás, a chilitől picit csípős. Így gondoltam megosztom veletek is.
Hozzávalók
- 500 g csirkemell
Páchoz
- 100 ml szójaszósz
- 4 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál só és bors
Szószhoz
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 140 g sűrített paradicsom
- 3 dl víz
- 1 kiskanál gyömbér por
- só
- chili
- 2 narancs héja
- 2 narancs leve
- 140 g étkezési keményítő
- olaj a sütéshez
- Először a pácot készítsük el. A szójaszószt, az olívaolajat, a zúzott fokhagymát, a sót és borsot összekeverjük. A csirkemelleket csíkokra vágjuk és a pácba forgatjuk. 1 órát hagyjuk pihenni.
- Elkészítjük a szószt. A hagymát apróra vágjuk, és az olívaolajon üvegesre pároljuk. hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sűrített paradicsomot és a vizet. Amikor egyet forrt hozzáadjuk a narancsok reszelt héját, és a kifacsart levüket. Sóval, gyömbérrel és a chilivel ízesítjük és pár percet forraljuk.
- Mikor letelt az egy óra a csirkemell csíkokat étkezési keményítőbe forgatjuk és forró olajban kisütjük. A husit lecsöpögtetjük, hogy megszabaduljunk a felesleges olajtól, ezt úgy tesszük, hogy papírszalvétára szedjük ki. Mikor a husik kisültek, mehetnek bele a narancsos szószba. Összefőzzük 3-4 perc alatt. Mivel eddig ez egy híg szósz volt a keményítő besűríti.
- Főtt rizzsel tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!


