Sloppy Joeval töltött krumpli

Amerikából jöttem...
Így is kezdhetném a bemutatását ennek az igazán szaftos, gyors és ízletes ételnek. Az igazi különlegessége maga a ragu, amit Amerikában sokan, viszont idehaza nagyon kevesen ismernek, maga a Sloppy Joe (magyarra fordítva Hanyag Jóska). Sloppy Joe egy marhahúsos, fűszeres, ketchupos ragu. Az amerikaiak eredetileg szendvicsbe tálalták. Igazi ízélmény a maga édességével és csípősségével. Érdemes kipróbálni! Én bevallom féltem tőle, de már másodszorra készítettem el, így gondoltam érdemel egy bejegyzést, és így ti is megismerkedhettek a Jóskával.
Hozzávalók
- 4 nagyobb sütni való krumpli
- 3 evőkanál olíva olaj
- 250 g darált marhahús
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 ml ketchup
- 100 ml BBQ szósz
- 2 teáskanál Worchester szósz
- fél teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- csipet fekete bors, cayenne bors és őrölt chili paprika (az utolsó kettő ízlés szerint, aki csípősebben szereti, az tehet picit többet is, én maradok a csipet mértékegységnél)
- 1 mozzarella
- A krumplikat megmossuk, átkeféljük és szárazra töröljük. Egy villával pár helyen megszúrjuk, sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük és előmelegített sütőben 200°C-on kb 40 percig sütjük. Akkor jó a krumpli, ha könnyedén beletudjuk szúrni a villát. Ha kész kivesszük a sütőből és kihűtjük. Ezt lehet előző nap is, hogy majd a hideg krumplival dolgozzunk, de kb 1 óra alatt kellően kihűl a krumpli.
- Félbevágjuk a krumplikat és kivájjuk a közepét annyira, hogy ne essen össze a formáját megtartsa. Én ehhez dinnye vájót használok. Ha ezzel készen vagyunk, újra tepsire helyezzük és meglocsoljuk egy kanál olíva olajjal. Használhatunk akár ecsetet is, hogy jobban eloszlassuk az olajat. 10 percig sütjük, aztán fordítunk rajta, ami alul volt az felülre kerül, így is sütjük újabb 10 percig. Én kb 150°C-on sütöttem.
- Elkészítjük a ragut. 2 evőkanál olíva olajat öntünk egy serpenyőbe és megpirítjuk rajta a marhahúst. Amikor már majdnem kész hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Közben egy tálba összekeverjük a ketchupot, a BBQ szószt, a Worchester szószt, a cukrot, a sót és a fűszereket. Ezt a pirított husinkra öntjük és kb fél deci vizet is, hogy ne kozmáljon le. Redukáljuk a hőfokot és 10-15 percig főzzük a ragut.
- A raguval megtöltjük a krumplikat és a tetejükre vékony csík mozzarella sajtot helyezzünk. 200°C-on kb 10 percig sütjük.
Jó étvágyat hozzá!
