Spekuláciusz süti
Karácsonyhoz közel próbálunk a hagyományoknak megfelelő ételeket készíteni. Én idén kísérleteztem egy kicsit. Egy német receptes oldalon jött velem szembe ez a recept. Átolvastam és rájöttem, hogy ez abszolút beilleszthető a mi karácsonyi ízvilágunkba. Mi szeretjük és fogyasztjuk is a spekuláciusz kekszet. Talán nálunk még nem annyira elterjedt, de férjemnek köszönhetően mi ismerjük és ilyenkor advent és karácsony környékén fogyasztjuk is. Ennek a sütinek a spekuláciusz fűszeressége adja az igazi ünnepváró mivoltját. A spekuláciusz egy fűszeres keksz, nálunk a mézeskalácshoz tudnám hasonlítani. Ehhez a kekszhez társul a sütiben az alma és a mandula, illetve a lágy krém, amihez én Milli habtejszínt használtam. Igazi karácsonyi csoda minden szeletje.
Hozzávalók
Almás töltelék
- 100 g szeletelt mandula
- 1 kg alma
- 500 ml almalé (direkt préselt, vagy 100%-os)
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 2 evőkanál citromlé
Piskóta
- 6 darab tojás
- 200 g cukor
- 100 g liszt
- 4 teáskanál sütőpor
- 2 - 3 teáskanál spekuláciusz fűszerkeverék
- 200 g őrölt mandula
Krémtúrós-tejszínes töltelék
- 500 g hideg Milli habtejszín
- 3 csomag habfixáló
- 500 g krémtúró
- 50 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Spekuláciusz fűszerkeverék
- 7 teáskanál fahéj
- 2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- 1 teáskanál fehérbors
Még szükségünk lesz egy csomag Spekuláciusz kekszre
- Először az almás tölteléket készítjük el. A szeletelt mandulát zsiradék nélküli serpenyőben megpirítjuk, ha kész egy tányérra öntjük hűlni. Az almákat meghámozzuk és csíkokra vágjuk. Az almaléből 100ml-vel a két pudingport összekeverjük. A maradék almalevet a citromlével a szeletelt almára öntjük. Magasabb falú edénybe tesszük és 3-5 percig főzzük, majd levesszük a tűzről és belekeverjük a pudingport. Az almatölteléket visszatesszük a tűzre és még 1 percig felfőzzük. Majd levesszük, belekeverjük a mandulát és hagyjuk kihűlni.
- A spekuláciusz fűszerkeverékhez a hozzávalókat összekeverjük és egy jól záródó üvegbe tesszük. Majd a piskótával folytatjuk. A sütőt előmelegítjük, alsó-felső sütés esetén 180°C-ra, légkeverés esetén 160°C-ra. A tojásokat leütjük egy tálba, elkezdjük kikeverni habosra, majd hozzáadjuk a cukrot és azzal is alaposan elkeverjük. Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, a sütőport, az őrölt mandulát és a spekuláciusz fűszert. Összekeverjük és tepsibe öntjük. Én vizezett sütőpapírral belelem ki előtte a tepsit. Megsütjük kb. 20 perc alatt, majd hűlni hagyjuk.
Elkészítjük a krémtúrós-tejszínes krémet. A tejszínhabot kemény habbá verjük. A krémtúrót a cukorral elkeverjük, majd 2 adagban hozzákeverjük a tejszínhabot. Hidegen dolgozzunk velük.
Összeállítjuk a sütit. A piskótára ráhalmozzuk az almás tölteléket. Elsimítjuk, erre tesszük a krémtúrós-tejszínes krémet. És a tetejét végig rakjuk spekuláciusz keksszel.
Jó étvágyat hozzá!