Spekuláciusz süti


Karácsonyhoz közel próbálunk a hagyományoknak megfelelő ételeket készíteni. Én idén kísérleteztem egy kicsit. Egy német receptes oldalon jött velem szembe ez a recept. Átolvastam és rájöttem, hogy ez abszolút beilleszthető a mi karácsonyi ízvilágunkba. Mi szeretjük és fogyasztjuk is a spekuláciusz kekszet. Talán nálunk még nem annyira elterjedt, de férjemnek köszönhetően mi ismerjük és ilyenkor advent és karácsony környékén fogyasztjuk is. Ennek a sütinek a spekuláciusz fűszeressége adja az igazi ünnepváró mivoltját. A spekuláciusz egy fűszeres keksz, nálunk a mézeskalácshoz tudnám hasonlítani. Ehhez a kekszhez társul a sütiben az alma és a mandula, illetve a lágy krém, amihez én Milli habtejszínt használtam. Igazi karácsonyi csoda minden szeletje.

Hozzávalók

Almás töltelék

  • 100 g szeletelt mandula 
  • 1 kg alma 
  • 500 ml almalé (direkt préselt, vagy 100%-os) 
  • 2 csomag vaníliás pudingpor 
  • 2 evőkanál citromlé

Piskóta

  • 6 darab tojás 
  • 200 g cukor 
  • 100 g liszt 
  • 4 teáskanál sütőpor 
  • 2 - 3 teáskanál spekuláciusz fűszerkeverék 
  • 200 g őrölt mandula

Krémtúrós-tejszínes töltelék

  • 500 g hideg Milli habtejszín 
  • 3 csomag habfixáló 
  • 500 g krémtúró 
  • 50 g cukor 
  • 1 csomag vaníliás cukor

Spekuláciusz fűszerkeverék

  • 7 teáskanál fahéj 
  • 2 teáskanál őrölt szerecsendió 
  • 2 teáskanál őrölt szegfűszeg 
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér 
  • 1 teáskanál őrölt kardamom 
  • 1 teáskanál fehérbors

Még szükségünk lesz egy csomag Spekuláciusz kekszre

  1. Először az almás tölteléket készítjük el. A szeletelt mandulát zsiradék nélküli serpenyőben megpirítjuk, ha kész egy tányérra öntjük hűlni. Az almákat meghámozzuk és csíkokra vágjuk. Az almaléből 100ml-vel a két pudingport összekeverjük. A maradék almalevet a citromlével a szeletelt almára öntjük. Magasabb falú edénybe tesszük és 3-5 percig főzzük, majd levesszük a tűzről és belekeverjük a pudingport. Az almatölteléket visszatesszük a tűzre és még 1 percig felfőzzük. Majd levesszük, belekeverjük a mandulát és hagyjuk kihűlni.
  2. A spekuláciusz fűszerkeverékhez a hozzávalókat összekeverjük és egy jól záródó üvegbe tesszük. Majd a piskótával folytatjuk. A sütőt előmelegítjük, alsó-felső sütés esetén 180°C-ra, légkeverés esetén 160°C-ra. A tojásokat leütjük egy tálba, elkezdjük kikeverni habosra, majd hozzáadjuk a cukrot és azzal is alaposan elkeverjük. Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, a sütőport, az őrölt mandulát és a spekuláciusz fűszert. Összekeverjük és tepsibe öntjük. Én vizezett sütőpapírral belelem ki előtte a tepsit. Megsütjük kb. 20 perc alatt, majd hűlni hagyjuk.
  3. Elkészítjük a krémtúrós-tejszínes krémet. A tejszínhabot kemény habbá verjük. A krémtúrót a cukorral elkeverjük, majd 2 adagban hozzákeverjük a tejszínhabot. Hidegen dolgozzunk velük.

  4. Összeállítjuk a sütit. A piskótára ráhalmozzuk az almás tölteléket. Elsimítjuk, erre tesszük a krémtúrós-tejszínes krémet. És a tetejét végig rakjuk spekuláciusz keksszel.

Jó étvágyat hozzá!

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el