Sült hagymás ciabatta

A ciabatta szó eredeti jelentése papucs, ami a kenyér hosszúkás formájára utal. Készítenek belőle szendvicseket, bruschettát, akár zsemlét is formálhatunk belőle. A tésztát tetszés szerint variálhatjuk, keverhetünk bele szárított paradicsomot, vágott fűszernövényeket, olajbogyót, pirított hagymát, fokhagymadarabokat. Mi kedvencünk a pirított hagymás, most is ilyen készült. Ez egy gyors recept, amit összedobhatunk, ha délután rajövünk, hogy nincs otthon vacsira semmi hasonló. Viszont, ha van időnk a pihentetésre, megosztom veletek a hosszabb verziót is.

Hozzávalók

  • 60 dkg kenyérliszt
  • 1 csapott evőkanál só
  • 0,5 liter meleg víz
  • 1 csomag szárított élesztő
  • olívaolaj
  • tetszés szerint szárított paradicsom, fokhagyma, pirított hagyma, fűszernövények
  1. Szoba hőmérsékletű lisztet szitáljuk egy tálba és adjuk hozzá a sót. A meleg vízbe oldjuk fel az élesztőt.
  2. Keverjük össze az lisztet az élesztős vízzel. Nem kell még kikeverni, csak hagyjuk 10-15 percig állni. Utána kezdjük el kidolgozni a tésztát.
  3. Kidolgozhatjuk géppel és kézzel is. Ha kézzel csináljuk ne ijedjünk meg, nagyon lágy, nokedli állagú tésztát fogunk kapni.
  4.  Amikor szép sima a tésztánk, egy másik edényt kikenünk olívaolajjal. Az alját és az oldalát is jó alaposan kenjük át. Átborítjuk az olajos tálba a tésztánkat és átforgatjuk, hogy minden oldala olajos legyen. Folpackkal fedjük le, konyharuhával takarjuk be és hagyjuk egy órát pihenni, amíg tészta a duplájára kel. Na itt vannak más opciók is, ha van időd, és nem aznap szeretnéd sütni akkor nyugodtan tedd be a hűtőbe és egy éjszakán át, vagy akár 12-14 órát is eláll a hűtőben. Még szebb, lyukacsosabb lesz tőle.
  5. Melegítsük elő a sütőt a legmagasabb hőmérsékletre. A ciabattának gőzben kell sülni, így ha olyan sütőnk van, akkor adjuk hozzá ezt a funkciót (ti nagyon szerencsések vagytok), hogyha nem áll rendelkezésünkre ilyen sütő, akkor tegyünk a sütőnk aljába egy hőálló edényben vizet.
  6. Amíg melegszik a sütő, lisztezett felületre borítjuk a tésztát, megfelezzük és egyenként két négyzetet formázunk belőle. Csak a kezünkkel, szépen lassan, könnyedén húzzuk szét. Ekkor mehet bele a kívánt ízesítő és ekkor tettem bele a sült hagymát. És összehajtjuk, először az egyik oldalát hajtjuk be, aztán a másikat. Minél többször hajtogatjuk a tésztát annál rugalmasabb lesz.
  7. Tepsinket kibéleljük sütőpapírral és belehelyezzük a cipókat, amiket a közepén meg is csavarhatjuk.
  8.  Amíg a sütő melegszik, addig pihentessük őket. Majd liszttel megszórva mehet is a sütőbe. Kb. 220 fokon, 20-25 perc alatt készre sütjük, vigyázzunk vele, ne égjen meg.

+ tipp: Ha pluszban is készítesz, mehet be a fagyasztóba, és később sütheted meg. A fagyasztóban 3 hónapnál tovább is eláll a tészta. Előmelegített sütőben 160 fokon kb. 10-15 percig süsd.

Jó étvágyat hozzá!

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el