Sült hagymás ciabatta

A ciabatta szó eredeti jelentése papucs, ami a kenyér hosszúkás formájára utal. Készítenek belőle szendvicseket, bruschettát, akár zsemlét is formálhatunk belőle. A tésztát tetszés szerint variálhatjuk, keverhetünk bele szárított paradicsomot, vágott fűszernövényeket, olajbogyót, pirított hagymát, fokhagymadarabokat. Mi kedvencünk a pirított hagymás, most is ilyen készült. Ez egy gyors recept, amit összedobhatunk, ha délután rajövünk, hogy nincs otthon vacsira semmi hasonló. Viszont, ha van időnk a pihentetésre, megosztom veletek a hosszabb verziót is.
Hozzávalók
- 60 dkg kenyérliszt
- 1 csapott evőkanál só
- 0,5 liter meleg víz
- 1 csomag szárított élesztő
- olívaolaj
- tetszés szerint szárított paradicsom, fokhagyma, pirított hagyma, fűszernövények
- Szoba hőmérsékletű lisztet szitáljuk egy tálba és adjuk hozzá a
sót. A meleg vízbe oldjuk fel az élesztőt.
- Keverjük össze az lisztet az
élesztős vízzel. Nem kell még kikeverni, csak hagyjuk 10-15 percig állni. Utána
kezdjük el kidolgozni a tésztát.
- Kidolgozhatjuk géppel és kézzel is. Ha kézzel csináljuk ne ijedjünk meg, nagyon lágy, nokedli állagú tésztát fogunk kapni.
- Amikor szép sima a tésztánk, egy másik edényt kikenünk olívaolajjal. Az alját
és az oldalát is jó alaposan kenjük át. Átborítjuk az olajos tálba a tésztánkat
és átforgatjuk, hogy minden oldala olajos legyen. Folpackkal fedjük le,
konyharuhával takarjuk be és hagyjuk egy órát pihenni, amíg tészta a
duplájára kel. Na itt vannak más opciók is, ha van időd, és nem
aznap szeretnéd sütni akkor nyugodtan tedd be a hűtőbe és egy éjszakán át, vagy
akár 12-14 órát is eláll a hűtőben. Még szebb, lyukacsosabb lesz tőle.
- Melegítsük elő a sütőt a
legmagasabb hőmérsékletre. A ciabattának gőzben kell sülni, így ha olyan sütőnk
van, akkor adjuk hozzá ezt a funkciót (ti nagyon szerencsések vagytok),
hogyha nem áll rendelkezésünkre ilyen sütő, akkor tegyünk a sütőnk aljába egy
hőálló edényben vizet.
- Amíg melegszik a sütő, lisztezett felületre borítjuk a
tésztát, megfelezzük és egyenként két négyzetet formázunk belőle. Csak a
kezünkkel, szépen lassan, könnyedén húzzuk szét. Ekkor mehet bele a kívánt
ízesítő és ekkor tettem bele a sült hagymát. És összehajtjuk, először az egyik
oldalát hajtjuk be, aztán a másikat. Minél többször hajtogatjuk a tésztát annál
rugalmasabb lesz.
- Tepsinket kibéleljük sütőpapírral és belehelyezzük a cipókat, amiket a közepén meg is csavarhatjuk.
- Amíg a sütő melegszik, addig pihentessük őket. Majd liszttel megszórva mehet is a sütőbe. Kb. 220 fokon, 20-25 perc alatt készre sütjük, vigyázzunk vele, ne égjen meg.
+ tipp: Ha pluszban is készítesz, mehet be a fagyasztóba, és később sütheted meg. A fagyasztóban 3 hónapnál tovább is eláll a tészta. Előmelegített sütőben 160 fokon kb. 10-15 percig süsd.
Jó étvágyat hozzá!


