Szalagos fánk

A farsang közepén mi mást készíthetnénk, mint fánkot. A minap mikor otthon voltam, édesanyám kitalálta, hogy süssünk fánkot. Engem ez nagyon meglepett, mivel nem igazán szeret fánkot készíteni (pedig a sütés-főzés istenien megy neki). A saját elmondása szerint, sose sikerül neki ízletesre. Így összedugtuk a fejünket, és megszületett ez a recept. Szóval ez a mi kis közös receptünk. Baracklekvárral pedig igazi farsangi fánk.
Hozzávalók
ez elég nagy adag, hisz nagy a család
- 1 kg liszt
- 10 dkg vaj (nem margarin, igazi vaj)
- 1 egész tojás
- 2 tojássárgája
- 5 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- 7 dkg élesztő
- 30 ml rum aroma
- pici só
- olaj a sütéshez
- A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és rászórjuk a cukrot.
- Amikor az élesztő megkel a liszthez öntjük, amit előtte átszitálunk, hogy levegősebb legyen. Hozzáadjuk a tojást és a tojássárgájákat, a vajat a rum aromát és egy késhegynyi sót. Addig dolgozzuk, amíg közepes keménységű tésztát nem kapunk. Mel
- Melegebb helyen kb. másfélszeresére kelesztjük. Kb. 30-40 perc.
- Ha megkelt, nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Aztán összehajtjuk, és újra kinyújtjuk. Kiszaggatjuk (fánkszaggató vagy pohár segítségével).
- A kiszaggatott fánkokat letakarjuk és újabb 30 percre pihenni hagyjuk.
- A fánkot középforró olajban egyenletes tűzön sütjük. (Fritőzben is
lehet.) A sütésnél figyeljünk arra, hogy fánk felső
része kerüljön alulra. Sütés elején az edényt fedjük be. De miután megfordítottuk a fánkokat, vegyük le róla a fedőt.
- Még melegen szórjuk meg vaníliás
porcukorral.
Jó étvágyat hozzá!


