Szalagos fánk

A farsang közepén mi mást készíthetnénk, mint fánkot. A minap mikor otthon voltam, édesanyám kitalálta, hogy süssünk fánkot. Engem ez nagyon meglepett, mivel nem igazán szeret fánkot készíteni (pedig a sütés-főzés istenien megy neki). A saját elmondása szerint, sose sikerül neki ízletesre. Így összedugtuk a fejünket, és megszületett ez a recept. Szóval ez a mi kis közös receptünk. Baracklekvárral pedig igazi farsangi fánk.

Hozzávalók

ez elég nagy adag, hisz nagy a család

  • 1 kg liszt
  • 10 dkg vaj (nem margarin, igazi vaj)
  • 1 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • 5 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 7 dkg élesztő
  • 30 ml rum aroma
  • pici só
  • olaj a sütéshez
  1. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és rászórjuk a cukrot.
  2. Amikor az élesztő megkel a liszthez öntjük, amit előtte átszitálunk, hogy levegősebb legyen. Hozzáadjuk a tojást és a tojássárgájákat, a vajat a rum aromát és egy késhegynyi sót. Addig dolgozzuk, amíg közepes keménységű tésztát nem kapunk. Mel
  3. Melegebb helyen kb. másfélszeresére kelesztjük. Kb. 30-40 perc.
  4. Ha megkelt, nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Aztán összehajtjuk, és újra kinyújtjuk. Kiszaggatjuk (fánkszaggató vagy pohár segítségével).
  5. A kiszaggatott fánkokat letakarjuk és újabb 30 percre pihenni hagyjuk.
  6. A fánkot középforró olajban egyenletes tűzön sütjük. (Fritőzben is lehet.) A sütésnél figyeljünk arra, hogy fánk felső része kerüljön alulra. Sütés elején az edényt fedjük be. De miután megfordítottuk a fánkokat, vegyük le róla a fedőt.
  7.  Még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral.

Jó étvágyat hozzá!

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el